Футболен клуб "Витоша" - Бистрица

logo-fkvitoshaФутболният клуб от Бистрица, или както се казваше преди ДФС "Витоша" (дружество за физкултура и спорт), е първият отбор от село в Софийска област, който играе във "В" група. Това става през 1974 г, а две години по-рано се открива затревен стадион в селото. След това нашият отбор не изпадна, а е изваден от групата заради новите схеми, които футболният съюз въвежда. От тогава до сега Бистрица е фактор в Софийската окръжна група, където винаги сме били до трето място в класирането. Всяка година сме се борили, но поради финансови причини никога не сме имали апетити за "В" група. През 1991-92 г. стадионът става общинска собственост. Без никой да ни пита, знаете как стояха нещата, спортните терени станаха общински. През това време никой с нищо не ни е помагал. В тези години съществуването на клуба се крепеше на трима души - Любомир Крушкин, Сергей Ташков и Григор Гьорев. Това са хората, които ми помагат и вършим всичко съвместно. Всичко правим на бригадни начала.

През годините в Бистрица треньори са били известни личности като Димитър Иванов - Хулигана, Димитър Йорданов - Кукуша, Любомир Хранов - Митри. Футболисти в отбора пък са били Боре Ангелов, Ангел Станков, Владимир Николчев, Пепи Петров.

Влизането във "В" група

То бе изненадващо. В първия бараж победихме представителя на Кюстендил. После загубихме с дузпи от Левски (Елин Пелин). Тогава се освободи едно място след баража за "Б" група между Чавдар (Етрополе) и Ботев (Враца). Това място обаче, както е известно, бе заето от Банско с решение отгоре. След като БФС постави Банско пред нас и Чепинец (Велинград), трябваше по някакъв начин да се удовлетворят и трите отбора. За да не се стигне до парадокс, бе решено групата да се увеличи до 20 отбора. Благодаря на футболистите за търпението през цялото лято, защото беше много напрегнато. Въпреки това ние успяхме да запазим основата на отбора.
Разбира се, в първите мачове бяхме малко неподготвени, претърпяхме и удари под кръста. С течение на врмето успяхме да се укрепим, помогнаха ни силният колектив и организацията. Смятам, че до края на годината ще успеем да се затвърдим в средата на класирането. Отборите от втората половина на таблицата ще ни гостуват през пролетта в Бисрица. Оставането на отбора в групата няма да е проблем.

Първенството

Бистрица не се представя лошо за новак. Определено шампионатът на Югозапаната "В" група е най-силен и оспорван. В повечето от мачовете домакините взимат своето. Има места, където футбол не може да се играе. Ихтиман например. На други места пък се получава празник. Играхме в Блгоевград срещу отбора на Ивайло Андонов - Пирин 2001. Млади момчета, прекрасни футболисти, отлична материална база. С две думи - чудесни условия. Тимът позволява да се играе футбол, защото самите те се стремят да правят футбол. Получи се добър мач, с положение и пред двете врати. Най-много ме е страх от мачовете със слабите отбори. С добрите показваме футбол.

Бойко Борисов

Г-н Борисов е играл досега само една контрола, срещу Ком-Миньор. Сигурен съм, че рано или късно той ще дебютира за Витоша. Ние обаче го разбираме и не го притискаме. Той вече изигра няколко други по-важни мача извън футбола, които спечели. Очаквам в оставащите до края на сезона 3-4 мача, да се включи в отбора и да помогне. Знам, че може отлично да се справи и ще го направи. Всичко зависи само от него. Все пак неговите мачове не са по-леки от нашите. Не е тайна обаче, че всяка седмица Витоша играе с отбора на Бойко Борисов, в който са още Любо Пенев, Гошо Гинчев, Георги Славчев, Емо Кременлиев и др. Любо често се шегува, че само ни бият, но да не забравя, че ние може би правим някакви компромиси. Ако отсъства кметът, предполагам, че Любо Пенев няма да успее да ни победи.
Надявам се, че г-н Борисов ще успее да ни помогне за много неща. Той е оценил, че всичко това го правим от любов към футбола, а не с користници цели. Мисля, че каквото зависи от него, той ще го направи.
Бойко Борисов е спортна натура следи спортните прояви. Често идва в Бистрица, не е тайна, че и приятелката му има вила тук. Мога да кажа, че той е свързан с нашето село. Мисля, че оттам е топлата връзка.

Базата

Има изисквания от БФС и ние трябваше да подобрим материалната база, за да бъдем допуснатни до участие в групата. Стадионът ни е един от най-добрите сред отборите в Софийско. Похвалното е, че преди седмица си купихме и валяк. Едно валиране на тревата струва 250 лева. Надявам се сега, с новото ръководство на община Панчарево, общинският съвет да ни гласува доверие да стопанисваме стадиона. Една от първите ни цели е да преградим съоръжението и да се пресече свободното преминаване. Слагаме и около 300 пластмасови седалки. Имаме 3 възрастови групи, с около 100 деца. Те освен от Бистрица идват предимно от "Младост" и "Дружба". Сега възнамеряваме да привлечем и деца от съседното село Железница.

Президент

Президентът на Витоша (Бистрица) Славчо Галев помага на клуба от 20 години. Живее в селото, но работи в София към МВР. След като през лятото в отбора бе картотекиран кметът на столицата Бойко Борисов, логично интерeсът към бистричани се покачи. Тимът е на 12-о място в Югозападната "В" група със 17 точки. Треньор на отбора е Димитър Стоилов - Джани, а играещ помощник - подвизавалият се и в елита Ясин Мишауи.

 

За контакт с нас

общинска администрация
++359 2 992 2021

народно читалище
"Св. Цар Борис I 1909"
++359 2 992 2117

192 СОУ "Христо Ботев"
++359 2 992 2093

15 ЦДГ "Щурче"
++359 2 992 2127

ФК "Витоша" - Бистрица
++359 886 853882http://bistrica-bg.com
contacts@bistrica-bg.com

Търсене