Туристическо дружество "Погледец"
logo-pogledetzТуристическо дружество „Погледец“ е нестопанска организация, член на Български туристически съюз.

В началото на 70-те години на миналия век, при една случайна среща под връх Вихрен в Пирин със заслужилия артист Михаил Люцканов, решихме да създадем туристическо дружество в с.Бистрица, с което да поставим началото на организирания туризъм в Бистрица. Така през месец юли 1971г. се събрахме около 20 ентусиазирани туристи в малкия салон на читалището, за да сложим началото на организирания туризъм в Бистрица. На тази сбирка бяха прожектирани диапозитиви за нашите красиви планини от залужилия деятел на туризма и известен журналист Йордан Веселинов, който ни изнесе беседа и прочете негов материал за нашето "Бистришко бранище". За председател беше избран Стефан Батлачки. По същото време към новосъздалия се район на София - Девети септември, беше учредено Районно туристическо дружество "Искър". Тъй като в един район не се разрешаваше да има повече от едно дружество, нашето дружество премина към дружество "Искър", като секция по туризъм "Погледец" - с.Бистрица

През месец юни 1972 година беше проведен първият дружествен организиран пешеходен поход в района на Седемте Рилски езера, с участието на 36 туристи, всички от Бистрица с изключение на секретаря на дружество "Искър" по следния маршрут - х.Вада, х. Седемте Рилски езера (н), връх Каплатник, х. Скакавица (н), курорта Паничище, гр. Сапарева баня, Бистрица. Така дружество "Искър" в продължение на двадесетгодишното си съществуване, благодарение на туристите от Бистрица, успя да проведе множество пешеходни, водни и ски походи с различна категория трудност по нашите красиви планини и реки. Нееднократно наши туристи покоряваха върховете на Карпатите, Високите Татри, Юлийските Алпи и други съседни планини.

През тези години в нашите редове израстнаха много опитни планински водачи, капитани, отличници на БТС, двама кандидат - майстори на спорта в лицето на Симеон Гюров и Владимир Карчин, а Тодор Ковачки и Стефан Батлачки бяха удостоени със званието "Майстор на спорта по туризъм". Стефан Батлачки беше удостоен и с най-високото отличие на БТС - медал "Алеко Константинов". След като София беше разделена на общини, дружество "Искър" остана в община Нови Искър, а към новосъздадената община Панчарево беше създадено туристическо дружество "Тинтява", което не съществува повече от две години. Тъй като в Бистрица вече има изградени традиции в областта на туризма, група планинари се събрахме през есента на 2002 година и учредихме на местна почва туристическо дружество "Погледец" - Бистрица, което на 14 февруари 2003г. беше регистрирано в Софйиския градски съд.

В близо тригодишното си съществуване бяха проведени около 30 пешеходни похода в Родопите, Рила, Пирин, Витоша, Беласица, Средна гора, Стара планина, Осогово и Руй планина. Наши туристи участваха и в покоряването на връх Пелистър в Македония, връх Кораб - също в Македония и връх Митика в Гърция.
Бяха проведени и осем екскурзии с автобус, с цел опознаване на природните забележителности на България, старинни селища и подпечатването на книжките на Стоте национални туристически обекти.


 

За контакт с нас

общинска администрация
++359 2 992 2021

народно читалище
"Св. Цар Борис I 1909"
++359 2 992 2117

192 СОУ "Христо Ботев"
++359 2 992 2093

15 ЦДГ "Щурче"
++359 2 992 2127

ФК "Витоша" - Бистрица
++359 886 853882http://bistrica-bg.com
contacts@bistrica-bg.com

Търсене