Оркестър Бистрица

оркестър Бистрица

10 години оркестър "Бистрица"

"Бистрица пее", та "Опни ми, тропни ми"! Две заглавия на два албума, издадени от оркестър "Бистрица" - първият през 2000г., вторият през 2003г. Две призивни заглавия на нашенската музика от Шоплука, които те хващат на хорото! Дали защото Бистрица е на високото над големия град, или защото силната традиция, създадена от някогашната "Бистришка четворка" (Деян Матейн, Йордан Белкин, Ангел Кривински, Стоян Рангелов) е жива, кореняците - бистришки музиканти, свирят и пеят така, че "надалеко се чуят".

Символиката ражда оркестър "Бистрица, когато пуква пролетта на 1999-та - един типичен сватбарски оркестър, изграден на основата на традиционалното и самобитното в шопското звучене. Водени от девиза "Да съхраним, възродим и пресъздадем!", музиканти и певци съживяват имената на легендарните певици от "Бистришките баби" и "Бистришката четворка" - създадена през 1936 година като първи оркестър за народна музика в България.

И в напрегнатата динамика днес през 2005г. "Бистришките баби" бяха обявени от ЮНЕСКО за "Нематериално съкровище на света", а свирните на "Бистришката четворка" звучали наживо в Държавното радио, и сега вълнуват с чистота и темперамент - тези вечни свирни и песни огласят празници, сватби, събори и фестивали.

Сякаш дочуваш гласа на безсмъртния Крум Матейн, завещал ни хиляди стихове и хумористични песни, в които "Обърканата рода" се сбърква по шопски, в които "Сваата разсипница" ще измоли: "Кусурйете, що имаме, сал ний да си ги знаемо", в които ще се възпее красотата на Вела, защото "една беше Вела и селото", в които ще се "изплаче" "Сакам да се женим мамо", в които "Бистрица пее", за да запее малко и голямо песента и. И всичко това с неповторимото чувство за хумор, ирония и самоирония, сладка насмешка, присъща само и единствено на "дървения шоп".

Но ... Шопът знае как и, че "който може го може"!

Това го доказва свирнята на Васил Методиев - ръководител на оркестъра (акордеон), Харитон Гаврилов (акордеон), Бисер Георгиев (духови инструменти), Асен Николчов (ударни), Красимир Методиев (китара и тамбура), пак кореняк бистричанин - Лъчо Кирилов - обичан народен певец, студентките по народно пеене в Софийския университет "Св. Климент Охридски", в класа на Светла Караджова - Ива и Ева Валентинови - млади, красиви, жизнени и темпераментни.

Десет години по сцени, подиуми, в концертни зали, по сватби и събори, оркестър "Бистрица" - за истинските ценители на песни и свирни от всички краища на България. Но нашенското си е Нашенско - няма по-живо и ритмично, по-ярко и ударно, по-колоритно и страстно от Шопското. Това казва оркестър "Бистрица" от високото. И няма как да не повярваш, защото "От Витоша по-високо нема!".

А "От бистришкото по-убаво нема!"

На добър час и от мен - Галя Асенова!
Обичам ви!

ръководител - Васил Методиев, акордеон
Харитон Гаврилов, акордеон
Бисер Стоименов, духови инструменти
Асен Николчов, ударни инструменти
Красимир Методиев, китара

солисти

Лъчезар Кирилов
Лъчезар Кирилов

Ива и Ева Валентинови
Ева ВалентиноваИва Валентинова

Албуми

 • Бистрица пее (2000)
  Ако мъж ти е мъж
  Бистрица пее
  Една беше Вела
  Леле свао, разсипнице
  Обърканата рода
  Песен за шопите
  Песен за шопкините
  Пошел ми е Геко
  Сакам да се женим мамо
  Старите ергени
  Вакло моме, Вакло
 • Опни ми, тропни ми (2003)
  Бистришка копаница
  Опни ми, тропни ми
  Мамин кусурлия
  Любовчийската
  Сто овчари вечерали
  Китка по нашенски
  Немой оди, Гано моме
  Застанало слънце
  Овчар свири горе у планина
  Арно село
 • От сърце за Македония (2006)
  Дей гиди, луди млади години
  Ай дремка ми се дреме
  Болен ми лежи Миле Попйорданов
  Два се орли бият
  Кате, Кате, лично моме
  Тамо ле, майко
  Зайко Кукурайко
 • 10 години орк. Бистрица (2009)
  подготвя се за издаване


За контакти

1444, Бистрица, София
тел. ++359 89 8623644
Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

За контакт с нас

общинска администрация
++359 2 992 2021

народно читалище
"Св. Цар Борис I 1909"
++359 2 992 2117

192 СОУ "Христо Ботев"
++359 2 992 2093

15 ЦДГ "Щурче"
++359 2 992 2127

ФК "Витоша" - Бистрица
++359 886 853882http://bistrica-bg.com
contacts@bistrica-bg.com

Търсене